Miss Voon

Miss Voon kombinerar smaker från alla de asiatiska köken med en skandinavisk grund som de tolkar på sitt eget personliga sätt. Fräschör, enkelhet och mycket smakkaraktär är ledorden när Jonas Svensson tillsammans med deras köksmästare Daniel Sandin och Joel Hoffman. Menyn innehåller 15 “salta” och 5 “söta” rätter.

Miss Voon drivs av Melker Andersson och Jonas Svensson och finns på Sturegatan 22 i anslutning till Elite Eden Park Hotel i Stockholm och Miss Voon nr.2 finns i Uppsala.

 

Jonas Svensson, kock och grundare av Miss VoonIntervju av Hanadi med Jonas Svensson, kock och grundare av Miss Voon

Vad man kan förvänta sig när man kliver in på en middag på Miss Voon?
– Hos Miss Voon börjar man med en cocktail i den stimmiga och eleganta baren, sen sätter man sig och börjar bli sugen på mycket mat. Först med en sashimi kombo följt av hummertaco samt fjordlax tartar och sen bara njuta av upplevelsen.

Det har nämnts på flera håll att just asiatisk mat kommer bli allt större än det redan är idag. Tror du på det påståendet?
– Jag tycker det är svårt att säga vad trender kommer bli eftersom jag trodde att den mexikanska trenden skulle bli mycket större än den blivit. Jag tror att intresset för asiatiskt kommer att fortsätta men det är ju inget nytt. När vi öppnade här hade vi i princip bara en konkurrent, men idag finns många fler. Så den asiatiska maten kommer nog inte att försvinna men den har haft sin topp redan – som sagt, det är ingen ny trend.

Eftersom du varit intresserad av mat så länge, måste du även ha testat en hel del annorlunda maträtter. Vad är det mest speciella du testat?
– När jag var i Tokyo, så åt jag sashimi på hel kyckling. Det finns rätt många ställen som serverar detta i Tokyo. Vi åt lår, mage, file – allt! Det är nog det mest speciella jag testat. Kommer troligtvis inte äta det igen, men en intressant upplevelse.
Sen har jag även testat blåsfisk. Det sägs att, sätter du som kock kniven på fel ställe, kan gästen som äter detta dö inom 15 minuter. Men idag odlar man oftast sån fisk vilket gör att man har koll.

Har du testat insekter?
– Ja, det har jag, men det är inte riktigt min grej. Jag tycker inte det tillför så mycket och jag dras inte så mycket till “konstiga” saker.

I år har vi tagit in ett “zero waste” koncept, vilket innebär inget matsvinn från festivalen. Har du hört om detta tidigare?
– Ja och vi måste börja tänka om. Där står vi för stora utmaningar i det asiatiska köket. Zero Waste har vi arbetat med från början. Det är grunden för kockar. Jag är även uppfostrad med att man alltid använder hela råvaran. Vet man t.ex. inte vad man ska göra med stjälkar och kantbitar, kan man alltid lägga med dem i en buljong eller soppa och sedan mixa, så har du fått med alla ingredienser hela vägen. Det jag också märkt är att man inte använder allt innehåll i en burk, utan slänger burken innan man sköljt ur den och använt alltihop. Använd det sista och skölj burken. Zero waste är verkligen jätteviktigt och är här och nu – för att stanna.

Festivalen riktar sig även mot Future Food Festival, alltså en festival om framtidens mat och hållbarhet. Hur arbetar ni med hållbarhet idag och har du något du tror ni på Miss Voon skulle kunna bidra med?
– Vi tittar på råvarorna och jobbar med ekologiska och närproducerade varor. Sen är material också viktigt. Behållare, tallrikar och bestick. Vi är långt ifrån färdiga men det är inget som sker över en natt.

Vad kommer ni servera på festivalen?
– Vi kommer blanda Miss och Mr Voon. Skillnaden är att på Miss Voon arbetar vi främst med mellanrätter och mer det kalla köket. På Mr Voon är huvudfokuset grillat och mer runt varmrätts-hållet. Sen har vi även Mr Voon Street Bar, där vi serverar asiatisk streetfood.
Från Miss Voon kommer vi göra en Poke Bowl variant och från Mr Voon, en rökt fläsksida. Sen har vi även vår signaturrätt som som jag är väldigt nöjd med. Den heter “Sen Bei” och är en dessert gjord på ris som representerar framtiden, hållbarhet, återanvändning och innovation. Dessutom är den glutenfri.

 


Festivalmenyn [tält 32]Se alla andra menyer > Stöder FN-förbundets skolmatskampanj >


 

Voon Family, smakassiett 60kr
Röding – ”Sashimi Bowl” jalapeno, yuzu & edamame plus
Fläsksida – ”Bibimbap” kimchi och syrad gurka

*Risvåffla – ”Senbei” svenska jordgubbar och sojagrädde [SIGNATURRÄTT] (glutenfri, laktosfri), 60kr
Hållbarhet och Zero Waste har varit en stor inspiration till vår Signaturrätt. Vi använder resterna från vårt söta sushiris i våra Sashimi Bowls och gör en glutenfri och laktosfri Våffelsmet. Efter att vi gräddat våfflorna krispiga toppar vi dom med Svensk Sommar, jordgubbar & grädde.

Miss Voon
Röding – ”Sashimi Bowl” jalapeno, yuzu, edamame, 90kr
Rödingen från välrenommerad fiskodling på Island

Mr Voon
Fläsksida – ”Bibimbap” kimchi och syrad gurka, 85kr
Fläsksida från familjen Viléns gård, en miljö och klimatsmart gård.

Mr Voon Street Bar
Kyckling – ”Tonkatsu Wrap” tryffel, ponzu, spetskål, 65kr
Svensk gårdskyckling från Kronfågel

Vegan Voon
Tofu – ”Asian Slider” (vegan) sesam, äpple & ingefära, 75kr
Ekologisk Tofu (Yi Pin, Vallentuna med ekologiska soyabönor från Frankrike)