Framtidens mat

Framtidens mat – Mat som väg till en bättre värld

 

Smaka på Stockholm vill inte bara visa samtidens mat utan också framtidens mat. Det handlar om smak, hälsa och hållbarhet.Som en av världens största matfestivaler har vi en viktig roll. Vi ska bidra till att driva utvecklingen av god och hållbar mat.

Mat ska vara god, bra för dig och bra för planeten. Med Smaka på Stockholm som plattform kan vi utmana, utbilda och skapa upplevelser som våra 350.000 besökare kan inspireras av. I år har vi valt att göra det här.

 

Generella initiativ:

 • Framtidens mat, Smaka på Stockholm uppmanar och utmanar alla restaurangen och foodtrucks att presentera en eller flera rätter som de tycker symboliserar framtidens mat. Vissa gör massor, andra gör mindre, alla gör något.
 • Matsvinnsfrågan är viktig- nästan hälften av allt matavfall i Stockholm kommer från restauranger och storkök. Restaurangerna som medverkar sorterar ut matavfallet nere i Kungsan och vi bidrar till en bättre miljö.
 • Självklart är vi ett miljömärkt evenemang, läs mer om detta här: https://www.smakapastockholm.se/miljoansvar-policy/.

 

Medverkande restauranger och foodtrucks:

 • Fler erbjuder ett vegetariskt eller ett veganskt alternativ.  Av medverkande restauranger och foodtrucks har 28/32 (nästan 88%) en vegetarisk rätt varav 8 (25%) av dessa serverar vegansk mat under Smaka. Detta är en otroligt positiv trend som vi är glada att kunna visa. På vårt krögarmöte i början på maj bad vi alla medverkande att servera något de ser som framtid och responsen är överväldigande!
 • Några kul exempel att hålla utkik efter som vego-lover:
  • The Plant – The Plant drivs av Maximillian Lundin och är Sveriges första helt ekologiska och veganska fastfood-restaurang. All mat är 100% ekologisk och biodynamisk, tillagad helt utan animaliskt protein och raffinerat socker.
  • MALMØ – 100% vegetarisk falafelservering. Här serveras kvalitativa falafelrullar och sallader med egenpicklade grönsaker, hemlagade såser och smarrig hummus. Kikärtorna från Saltå Kvarn är självklart ekologiska och receptet har sitt ursprung i Palestina, med twist via Malmö och nu i Stockholms-tappning.
  • Nū – Sayan Isaksson Nu med sin veganska taco. Bakom Nū står den flerfaldigt prisade kocken Sayan Isaksson (Esperanto & Imouto) som hämtar influenser från Japan, Hong Kong och Korea. Mat som är ”finger-licking good” och samtidigt grym för din hälsa. Här på Nū möter traditioner innovationer och ren njutning med ett rent samvete. Alltid naturligt fritt från gluten och laktos. Hälsosam mat för hedonister.
  • Restaurang Mathias Dahlgren – missa inte hans Rutabaga Bean Bun! Flerfaldigt prisbelönta Mathias Dahlgren, Bocuse d’Or-guld (1997) och sammanlagt fyra stjärnor i Guide Michelin genom åren. Förra året stängde han Matsalen (två stjärnor i Guide Michelin) för att öppna den vegetariska restaurangen Rutabaga i samma lokaler. Mathias lyfter grönsakstrenden till helt nya nivåer och Rutabaga har redan utsetts till Årets Banbrytare av White Guide samt hittas på Plant-Forward Global 50-listan.
  • Indian Street Food & Co – Vinnare av Bästa Vegetariska Rätten i Nordiska Mästerkapen i Food Truck 2017. Testa deras De-constructed veggie samosas.
  • Vegan Schmegan – Vegan Scheman Foodtruck serverar hälsosam, smakfull och vegansk mat- alltid en favorit bland våra veganska gäster.

 

Aktiviteter i parken och på stora scenen:

 • Foodtech Village – 50-talet entreprenörer ställer ut på temat framtidens mat, hur vi med hjälp av data, innovation och teknik kommer kunna äta godare och hälsosammare samtidigt som vi räddar planeten!
 • 10 juni – heldag på scenen med tema framtidens hållbara och hälsosamma mat. Det gör vi tillsammans med EAT Forum, FN´s World Food Program, James Beard Foundation och Sunnylands . De kommer med ett helt gäng suveräna kockar från världens alla hörn som lagar framtidens hållbara mat.
 • Härligt hållbar mat, Sara Begner har komponerat suveräna vegetariska recept på Coop´s härliga råvaror som fungerar alla dagar i veckan.
 • Lär dig laga mat utan svinn! Cook-along den 5 juni med Sigrid Bárány- en aktivitet i samarbete med Stockholm Vatten och Avfall.
 • Våga vego! Under nationaldagen bjuder Felix på cook-alonger för hela familjen. Vi vill att fler skall upptäcka hur enkelt och gott det är med vego i vardagen.

 

Sweden Foodtech Big Meet:

Samtidigt som Smaka, den 7 – 8 juni pågår konferensen Sweden Foodtech Big Meet i Kulturhuset. Där samlas visionärer från hela världen och pratar om hur foodtech kan förändra framtidens mat och rädda världen.