Framtidens mat

Framtidens mat – Mat som väg till en bättre värld

 

Smaka på Stockholm vill inte bara visa samtidens mat utan också framtidens mat. Det handlar om smak, hälsa och hållbarhet. Som en av världens största matfestivaler har vi en viktig roll. Vi ska bidra till att driva utvecklingen av god och hållbar mat.

Nyhet för i år är att maten ska ha mer fokus på framtidens krav på hälsa och hållbarhet kombinerat med god smak. Mat ska vara god, bra för dig och bra för planeten. Med Smaka på Stockholm som plattform kan vi utmana, utbilda och skapa upplevelser som våra 350.000 besökare kan inspireras av. Vad som händer på årets matfestival i juni presenterar vi närmare öppningen, men förra året valde vi att göra det här.

 

Generella initiativ:

 • Framtidens mat, Smaka på Stockholm uppmanar och utmanar alla restaurangen och foodtrucks att presentera en eller flera rätter som de tycker symboliserar framtidens mat. Vissa gör massor, andra gör mindre, alla gör något.
 • Matsvinnsfrågan är viktig- nästan hälften av allt matavfall i Stockholm kommer från restauranger och storkök. Restaurangerna som medverkar sorterar ut matavfallet nere i Kungsan och vi bidrar till en bättre miljö.
 • Självklart är vi ett miljömärkt evenemang, läs mer om detta här: https://www.smakapastockholm.se/miljoansvar-policy/.

 

Detta gjorde förra årets restauranger och foodtrucks:

 • Fler erbjöd ett vegetariskt eller ett veganskt alternativ.  Av medverkande restauranger och foodtrucks hade 28/32 (nästan 88%) en vegetarisk rätt varav 8 (25%) av dessa serverade vegansk mat under Smaka. Detta är en otroligt positiv trend som vi är glada att kunna visa. På vårt krögarmöte i början på maj bad vi alla medverkande att servera något de ser som framtid och responsen var överväldigande!
 • Några av förra årets vego-lover exempel:
  • The Plant – The Plant drivs av Maximillian Lundin och är Sveriges första helt ekologiska och veganska fastfood-restaurang. All mat är 100% ekologisk och biodynamisk, tillagad helt utan animaliskt protein och raffinerat socker.
  • MALMØ – 100% vegetarisk falafelservering. Här serveras kvalitativa falafelrullar och sallader med egenpicklade grönsaker, hemlagade såser och smarrig hummus. Kikärtorna från Saltå Kvarn är självklart ekologiska och receptet har sitt ursprung i Palestina, med twist via Malmö och nu i Stockholms-tappning.
  • Nū – Sayan Isaksson Nu med sin veganska taco. Bakom Nū står den flerfaldigt prisade kocken Sayan Isaksson (Esperanto & Imouto) som hämtar influenser från Japan, Hong Kong och Korea. Mat som är ”finger-licking good” och samtidigt grym för din hälsa. Här på Nū möter traditioner innovationer och ren njutning med ett rent samvete. Alltid naturligt fritt från gluten och laktos. Hälsosam mat för hedonister.
  • Restaurang Mathias Dahlgren – hans Rutabaga Bean Bun var mycket populär! Flerfaldigt prisbelönta Mathias Dahlgren, Bocuse d’Or-guld (1997) och sammanlagt fyra stjärnor i Guide Michelin genom åren. 2017 stängde han Matsalen (två stjärnor i Guide Michelin) för att öppna den vegetariska restaurangen Rutabaga i samma lokaler. Mathias lyfter grönsakstrenden till helt nya nivåer och Rutabaga har redan utsetts till Årets Banbrytare av White Guide samt hittas på Plant-Forward Global 50-listan.
  • Indian Street Food & Co – Vinnare av Bästa Vegetariska Rätten i Nordiska Mästerkapen i Food Truck 2017. Deras De-constructed veggie samosas var värt att testas.
  • Vegan Schmegan – Vegan Scheman Foodtruck serverade hälsosam, smakfull och vegansk mat- alltid en favorit bland veganska gäster.

 

Några av förra årets aktiviteterna i parken och på scenen:

 • Foodtech Village Live – 50-talet entreprenörer ställde ut på temat framtidens mat, hur vi med hjälp av data, innovation och teknik kommer kunna äta godare och hälsosammare samtidigt som vi räddar planeten!
 • 10 juni – heldag på scenen med tema framtidens hållbara och hälsosamma mat. Det gjorde vi tillsammans med EAT Forum, FN´s World Food Program, James Beard Foundation och Sunnylands . De kom med ett helt gäng suveräna kockar från världens alla hörn som lagade framtidens hållbara mat.
 • Härligt hållbar mat, Sara Begner komponerade suveräna vegetariska recept på Coop´s härliga råvaror som fungerar alla dagar i veckan.
 • Lär dig laga mat utan svinn! Var en cook-along med Sigrid Bárány- en aktivitet i samarbete med Stockholm Vatten och Avfall.
 • Våga vego! Under nationaldagen bjöd Felix på cook-alonger för hela familjen. Vi vill att fler skall upptäcka hur enkelt och gott det är med vego i vardagen.

 

Sweden Foodtech Big Meet 2018:

Samtidigt som Smaka, den 7 – 8 juni pågick konferensen Sweden Foodtech Big Meet i Kulturhuset. Där samlades visionärer från hela världen och pratade om hur foodtech kan förändra framtidens mat och rädda världen.

Big Meet 2018