Framtidens mat

Årets festival har målet att bli en Zero Waste Festival

Årets Smaka på Stockholm – Future Food Festival tar ett stort steg framåt och blir en zero waste festival med räddad mat från butiker och grossister. Även mat och teknik får större utrymme genom samarbetet med organisationen Sweden Foodtech.

Framtidens mat handlar om mötet med teknik, data och innovation. Sverige ligger långt fram inom området, vi har alla möjligheter att leda förändringen av världens största sektor. Samtidigt måste vi lära oss att sluta slänga mat nu om vi ska kunna rädda planeten och säkra framtidens matförsörjning.

På festivalen skapas en stor kyldisk med räddade matvaror som förser kockar med råvaror för matlagning på scen och i workshops. Kylen är även till för krogar och foodtrucks på festivalen. De kommer alla skapa tillbehör till sina menyer på räddade ingredienser. Mat som finns kvar på kvällen säljs via appen Karma samt skänks bort till hjälporganisationer.

I år växer Foodtech Village-paviljongen i storlek och uppdelas i fyra olika teman. Där kan besökare möta entreprenörer och uppleva innovationer inom framtidens matprodukter för mat, hälsa och hållbarhet, mat i den framtida staden samt zero waste. I år fortsätter även samarbetet med UN World Food Program och Chefs Manifesto med kända internationella kockar som stödjer FNs globala mål.

Medverkande Krogar och Foodtrucks har tillsammans tagit fram 30 signaturrätter för framtiden.

Ett exempel är vårt tema Zero Waste där vi i samarbete med kockar, krogar, producenter, mataffärer, teknikkonsulter, fastighetsägare och besökare och tar ett rejält kliv mot att reducera matsvinnet på ett kunskapsbaserat sätt. Smaka på Stockholm – en av världens största matfestivaler – ska i år undvika matsvinn i alla de steg vi kan påverka, till 100%.

Miljömärkt event