Skolköket

Skolkökets drivs av elever och andra unga under handledning av skolkocken Mambona, Manne, Bojang. Tillsammans tillagar, serverar och säljer de mat på olika events. Detta ger många unga en första arbetslivserfarenhet, en extra inkomst och möjligheten att utveckla en passion för matlagning och matbranschen. Manne har över 17 års erfarenhet inom branschen och har bland annat jobbat i matsalen i DN-skrapan under Pontus Frithiof. Hans vision:

”Vi ska bli den bästa skolan med det bästa köket. Folk från innerstan ska vilja komma hit till Husby och Fryshuset Grundskola Västra matsal för att äta.”

 


Festivalmenyn [tält 17]   Se alla andra menyer >


 

Husby tabouleh med couscoussallad och rödbetsfalafel med mynta & yoghurt, 85kr
(couscous, persilja, lök, gurka, tomat, rödbetor, kikärter, citron, persilja, mynta & yoghurt)

Marrakesh linsbowl med aprikos, spiskummin, löksallad, mynta, yoghurt och sumakfriterad potatis, 85kr
(röda linser, spiskummin, aprikos, kanel, tomat, lök, vitlök, persilja, potatis, sumak och grönsaksbuljong)

*Färskpotatis-falafel [signaturrätt] med dill och citron serveras med pepparrotsyoghurt, smakassiett, 60kr
(färskpotatis, kikärter, dill, citron, yoghurt och pepparrot)

Tanken bakom signaturrätten är att skapa en smakupplevelse med en råvara som hör till en av världens viktigaste stapelfödor, och som har funnits i det svenska köket sedan 1600-talet; tillagad som falafel, en rätt som gjort sitt intåg och vunnit mark i Sverige tack vare influenser från Mellanöstern. Helt enkelt det bästa av två världar. Dessutom är samtliga rätter vegetariska, som en signal om den omställning vi alla behöver göra till mindre köttkonsumtion; för att vårda och bevara den planet som när oss alla.