The Chefs Manifesto – 9 Juni

The Chefs Manifesto och nätverket för globala mål

Vi är glada att meddela att på avslutningsdagen den 9 juni 2019 återigen få besök av kockar från The Chefs Network för globala mål – ett initiativ av kockar för kockar som lanserades vid 2018 EAT Stockholm Food Forum.

Vi möter ett dynamiskt team av 15 internationella kockar på Stora scen samt i Foodtech Village-paviljongen. De kommer att presentera läckra rätter som är bra för människan och planeten inklusive olika regionala matlösningar, värda att lyssna på.

I år kommer de från Indien, Kina, Peru, Haiti, Nigeria, Sydafrika, Storbritannien, Nya Zeeland och Timor, 15 hållbarhets-fokuserade kockar delar sina unika insikter och regionala matlösningar i festivalens Zero Waste Paviljong samt på Stora scen. Från att minska matavfall för att utforska alternativa proteiner och framtidens livsmedel till att servera  ingredienser av biologisk mångfald samt få tips och tricks på hållbar matlagning av Dr. Sandro, EAT Foundation tillsammans med de 15 kockarna i “The Chefs’ Manifestos Sustainable Food Movement”.

 

Managed by SDG2 Advocacy Hub, där kockarnas nätverk översätter de 17 hållbara utvecklingsmålen till enkla åtgärder kockar kan ta in i sina kök, klassrum och samhällen för att leverera ett bättre matningssystem för alla.

Dessa åtgärder är grupperade i de följande 8 områdena av The Chefs’ Manifesto:

 

 

You Tube – Chefs´ Manifesto London –  OmVed Gardens

You Tube – Food is Life: Ett kockarnas manifest för globala mål av “the SDG2 Advocacy  Hub”

 

För att hjälpa kockarna att driva på hälsosammare och hållbarare kök, bygger nätverket på de vetenskapliga resultaten från EAT-Lancet rapporten om hälsosamma dieter från hållbara livsmedelssystem, nämligen hur man föder en befolkning på 10 miljarder människor år 2050 utan att förstöra planeten.

På “Smaka på Stockholm – Future Food Festival” kommer  Dr. Alessandro Demaio (vd på EAT Foundation) tillsammans med kockarna från The Chefs Manifesto att försöka dra nytta av innehållet i rapporten genom att laga maträtter med lokala och säsongsbaserade råvaror, som är bra för jordbruket, människorna och planeten..

 

9 Juni 2019 på Stora scen

13.00-13:50 – Tema: Alternativa proteiner
15:00-15:50 – Tema: Biologisk mångfald
17:00-17:50 – Tema: Matsvinn

Kom och träffa 15 kockar från hela världen som kommer att laga mat med en regional twists i Kungsträdgården, Stockholm. Se när vilka Chefs Challange-kockar är på Stora scen.

 

Vi tror på en bättre framtid för maten. En framtid där råvarorna växer med respekt för miljön, där bra mat inte kastas och där alla, överallt njuter av de näringsrika måltiderna som de behöver för att växa och må bra.

Medan Sustainable Development Goals (SDGs) (de hållbara utvecklings-målen) har utarbetat en färdriktning för att uppnå denna vision kommer resan inte att vara lätt. Att hantera utmaningar i livsmedelssystemet – som undernäring, matavfall och markförstöring – är enormt komplicerat och för att nå framgång måste alla involveras.

 

SDG kan te sig långt borta från våra vardagsliv och många vill veta hur de kan göra en meningsfull insats. Och här såg man behovet av att hitta en bra kanal – kockar – för att översätta SDG-punketerna till ett språk som allmänheten förstår och som inspirerar dem till åtgärder.

 

Kockar överbryggar klyftan mellan gården och gaffeln – omvandlar råvaror till läckra, näringsrika måltider. På så sätt påverkar de vad vi planterar, vad vi lägger på våra tallrikar och hur vi tänker och pratar om mat. Kockar kan vara kraftfulla förespråkare för en bättre livsmedelsframtid – inspirera människor att göra förändringar i sina kök och samhällen och ge dem möjlighet att uppmana regeringar och företag att också agera.

 

Chefs Manifesto 9th of June – In ENGLISH >>

 


Miljömärkt event