Phil´s Burger

Phil´s Burgers tio restauranger är grundade av matfantasten Philip Örtegren och entreprenören Peder Skaj.

Konceptet bygger på att hamburgarna görs från grunden med riktiga råvaror och utan tillsatser.

Menyn består av ett antal hamburgare av hängmörat svenskt gårdskött från Hälsingestintan och utöver det finns det självklart veganska, vegetariska och glutenfria alternativ.

Phil’s Burger var bl.a. först i norden med Beyond burger som kommer att serveras i tältet i år.

 

Hanadi intervjuar entreprenören Peder Skaj

Phil’s var ju det första stället i Skandinavien som fick Beyond Meat in i köket. Hur kommer det sig och vad fick ni för reaktioner?

Det slumpade sig så att vi på Phil’s letade efter ett hållbart och kvalitativt substitut till den traditionella köttburgaren medan Beyond Meat scoutade den nordiska marknaden efter potentiella samarbetspartners. Så man kan väl säga att vi hittade varandra. Vi fick väldigt bra respons från våra gäster och på flera av våra restauranger så vart var femte såld burgare en Beyond långt efter lansering.

Ser ni någon trend som kommer bli större just nu inom hamburgare? Veganskt och vego blir det allt mer av, men finns det några specifika trender som ni tror kommer blomma snart?

Precis som du nämner så tror jag att utvecklingen av plantbaserat ”kött” bara har startat. Detta är en relativt ny produkt som kommer att bli riktigt spännande att följa.
Vi har även sett en enorm utveckling på hemkörningsmarknaden de senaste åren vilket ställer ännu högre krav på oss att kunna leverera produkter som håller kvalitén även om avstånd och väder är emot oss. Rent smakmässigt tror jag att vi kommer se mycket fusion och experiment med icke-klassiska burgarsmaker där olika matkulturer inkorporeras mellan bröden. Personligen tror jag att back to basic-burgare med få och bra råvaror som talar för sig själva kommer vara en konstant på menyerna även i framtiden.

I år har vi en tagit in ett “zero waste” koncept, vilket innebär inget svinn från festivalen. Har du hört om detta tidigare och hur ser du på konceptet?

Att minimera svinn har länge varit en ekonomisk drivkraft i restaurang-branschen. Under senare år har detta mer och mer flyttat fokus från ren ekonomi och gått mot ett mer övergripande hållbarhetstänk. Vi lever i en tid där jordens begränsade resurser och välmående börjar bli mer och mer påtagligt och ett minskat svinn är inte längre något önskvärt utan något helt nödvändigt.

Festivalen riktar sig även mot future food festival, alltså en festival om framtidens mat och hållbarhet. Hur arbetar ni med hållbarhet idag och har du något du tror ni på Phil’s Burger skulle kunna bidra med?

Utöver vårt arbete rent produktmässigt med vegetariska och veganska burgare så har vi en miljögrupp som ser över allt ifrån leveranser, sophantering och engångsmaterial till miljömärkta ägg.
Vi har under senaste tiden fått bort stora mängder engångsprodukter och plast från vårt sortiment, där bland plastbestick och plastsugrör. Våra sopor hämtas nu av fossilfria bilar, vår barndryck är ekologisk precis som all mjölk som används. Vårt kött är svenskt och lokalproducerat Vi har endast miljömärkt kaffe och har sedan länge slutat använda palmolja vid fritering. Naturligtvis finns det mycket kvar att göra men jag känner en stolthet över hur vi och våra branschkollegor konstant pushar varandra att hela tiden bli bättre.

 


Festivalmenyn [tält 33]Se alla andra menyer > Stöder FN-förbundets skolmatskampanj >


 

Phil’s Burger 100gr, Svenskt hängmörat gårdskött från Hälsingestintan, smakportion 60kr

Phil’s Burger 200gr, Svenskt hängmörat gårdskött från Hälsingestintan, 110kr
Ekologiskt hembakt bröd, ost, lök, romansallad och egen hamburgerdressing

*Beyond Burger™ 113gr, [SIGNATURRÄTT] Beyond Meat™ veganskt ”kött” (vegetarisk), 80kr
Ekologiskt hembakt bröd, ost, lök, pickles, senap, ketchup, Phil’s majonnäs.
Vårt val av signaturrätt är Beyond Burger för att det är ett veganskt växtbaserat “kött” som ser ut och beter sig som vanligt kött.

Pommes med Phil´s dipp, 35kr