Milner´s Fish & Chips

Milner´s Fish & Chips är vinnare på Nordiska Mästare i Food Truck i kategorierna ”Bästa fisk och skaldjur” samt också vinnare i kategorin ”Bästa kreativa rätt”. Äntligen en food truck med klassisk brittiska fish and chips i Stockholm.

 

Hanadi intervjuar grundaren Simon Millner:

Varför fish and chips?
Jag är engelsman och har jobbat som kock i över 30 år. När jag kom hit år 2000 fanns en del brittiska pubar men inga traditionella fish and chips restauranger. Jag tänkte på detta en lång tid och kollade upp om intresset fanns. Sen talade jag med min chef 2016, om just fish and chips och fortfarande hade ingen startat upp en riktig restaurang som serverar detta. Efter lite omtanke beslutade vi oss för att starta en food truck och bygga vårt varumärke med just, Milner’s fish and chips.

Vad är den viktigaste komponenten för en grym fish and chips?
Det viktigaste med fish and chips är att det är gjort ordentligt. Panering ska täcka hela fisken, olja på rätt temperatur, fisken ska ångas lätt och få en krispig yta men glansig, mjuk fisk på insidan. Bra färskvaror är också otroligt viktigt. Vi använder endast ekologisk, färsk fisk.

Ni har ju vunnit Nordiska Mästerskapet för food trucks i två kategorier innan. Vad tror du var avgörande för vinsten?
Först så tror jag vi bidrog med något nytt. Det vi gör har inte funnits tidigare. Vi lagar även vår fisk på plats och använder bara färsk fisk. Andra brukar använda fryst fisk eller försteker fisken för snabbare servering, men vi håller en annan typ av standard på vår mat som vi tror märktes tydligt.

I år har vi en tagit in ett “Zero waste” koncept, vilket innebär inget svinn från festivalen. Hur kommer Milner’s arbeta för att vara en del av konceptet?
Bra fråga. Vi har väldigt lite matsvinn redan idag. Vi använder hela fisken och har även koll på hur mycket som beställs, så man inte slänger resten vid stängning, då vi hanterar dagliga leveranser av färsk fisk. Vi gör även såserna i portioner, vilket gör att dem alltid håller sig fräscha. Vi är igång med zero waste konceptet i dagsläget.

Festivalen riktar sig även mot Future Food Festival, alltså en festival om framtidens mat och hållbarhet. Hur arbetar ni med hållbarhet idag och har du något du tror ni på Milner’s skulle kunna bidra med?
Hållbarhet är väldigt viktigt för oss. Redan idag är vi igång med att försöka använda så lite plast så möjligt. VI letar efter leverantörer som erbjuder alternativ som fungerar men dagen leverantörer levererar inte riktigt vad vi behöver. Vi använder små träbestick idag, men finns möjligheter för större, bättre alternativ står vi längst fram för att använda dem alternativen.
Vi måste kunna bidra så mycket vi kan för vårt klimat. Jag själv tänker faktiskt potentiellt ta mitt sista flyg i år för att bidra till minskad klimatpåverkan.

Vad kommer ni servera på festivalen?
Vi har förfrågningar på glutenfritt ganska ofta. Så vi har letat efter glutenfria alternativ till vetemjöl. Teffmjöl som är en mjölsort från Eritrea och Etiopien, som är helt glutenfri och kan erbjuda god smak och konsistens åt känsliga. Vår framtidens rätt på festivalen kommer bestå av en red sausage and chips fast på vegansk korv. Sen är trucken även helt laktosfri, vilken är värt att nämna!

Vilken är din favorit på menyn och varför?
Det är så klart klassikern fish and chips! Men vi har också en rätt som heter “crispy chicken” vilket också är min personliga favorit. Kycklingfile med krispig, friterad yta med cajunkrydda med pommes/chips samt bourbon BBQ sås. Påminner om KFC men skillnaden är i detaljerna – hemlagat, lyxigare och färska ingredienser.

 


Festivalmenyn [tält 20]   Se alla andra menyer >


 

Friterade Calamari-ringar (hemlagad) med tartaresås, smakassiett 60kr
Frityringssmet: hemlagade med potatismjöl, rismjöl, bakpulver, maltvinägar, vetemjöl, pale ale (öl) från Saltairebryggeriet, (Yorkshire, UK), kolsyratvatten. Bläckfiskringar (Todarodes Pacificus), antioxidationsmedel, vatten (skyddsglasering).

Fish & Chips med hemgjord tartarsås, 120kr
Färsk MSC torsk (Norge), frityringssmet, hemlagade majonnäs (ägg, rapsolja, senap, vinäger, vatten), kapris, gurka, paprika, lök.

Battered Halloumi med chipotle aioli, 115kr
Halloumi (Cypriotisk), getko- samt fårmjölk, salt, icke animalisk löpe, mynta, frityrssmet

Crispy Chicken med bourbon BBQ-sås, 120kr
100% kycklinginnerfilé, stabiliseringsmedel, dextros, salt, glykos, frityrsmet

Battered Sausage & Chips, 115kr
Taylors & Jones-korv (fläskkött, nötkött, antioxidationsmedel, salt, kryddor, vatten) och frityrsmet.

* Battered Vegan Sausage & Chips [SIGNATURRÄTT], 115kr
Korv av sojaprotein, rapsolja, lök, kryddor, paprika, koriander, salt, majsstärtkelse, vitlök, tomat, äppelextrakt, naturliga aromer samt frityrsmet
I vår signaturrätt har vi valt en frityrsmet av Teff, ett “mjöl” malet av Teffkorn från Etiopien och Eritrea vilket har odlats där i över 6000 år. Det är både glutenfritt, näringsrikt och bidra till “sustainable farming” eftersom själva sädeskornen är mycket små så man kan sprida teff över stora områden med bara en handfull korn samt att det stöder ekonomin i dessa länder där Teff odlas. Korven till rätten är helt vegansk och visar vägen framåt för att äta mer hälsosamt samt minska matens koldioxidavtryck.