Korrito Food Truck

Malmö-trucken Korrito Food Truck lyckas med konststycket att servera snabbt, snyggt och läckert på papperstallrikar. Gänget bakom denna smakupplevelse ger dessutom en energi-boost som räcker flera dagar. Smart, roligt, gott och sympatiskt.
Vinnare i Food Truck SM 2018 i kategorin “Vego & Vegan” och vann också Fast Food Awards 2019 i kategorin Årets Streetfood.

Koreansk mat med bl.a Kimchi fries och marinerat nötkött. Den 30 januari vann Korrito Food Truck en Fast Food Awards 2019 i kategorin “Årets Street Food” med motiveringen: “Med krispigt, marinerat och fermenterat på menyn kammar koreansk bbq hem utmärkelsen Årets Street Food. Salt, sött, surt & lite starkt. En rätt som är helt komplett. Härliga konsistenser av krispigt, marinerat och fermenterat. Totalupplevelsen blir helt klart beroendeframkallande”.

 

Intervju av Hanida med Korrito Food TruckIntervju av Hanadi med delägaren Jonatan Svartbäck

Vad är Korrito food truck?
– Korrito är en koreansk/mexikansk fusion. Smakerna är inspirerade av båda länderna med ingredienser som pico de gallo och kimchi sammansatt till en smakrik rätt.

Så ni serverar en blandning av Mexiko och Korea, men vad gör er speciella? Har ni någon speciell twist som gör er unika?
– Ja, det har vi faktiskt. När man ska använda kimchi i Sverige, köper man oftast den i burk och det finns konserveringsmedel och andra saker som inte ger en färskvara. På Korrito gör vi vår egen kimchi. Det är inte en snabb process, men vi levererar äkta vara.

Var kommer namnet “Korrito” ifrån?
Först var iden att skapa en burrito med koreanska smaker i trucken, men efter lite åtanke blev det en annan väg vi tog. Men ursprunget på namnet kvarstod och Korea + burrito blev = Korrito!

Har ni något nytt på menyn inför årets festival?
– I år står mer vegetariskt och veganskt på menyn! Det är något vi strävar efter att göra mer av på menyn i framtiden. Med hjälp av teknologin, kommer vi snart vända helt.

Har ni sett någon trend inom just koreansk/mexikansk mat som ni tror kommer fortsätta?
– Det asiatiska överlag tror jag kommer bli allt mer och mer av. Inte bara de vanliga rätterna vi har från Asien idag, men mer nischade rätter som utmanar. Jag tror även på att det blir mer organisk fermentering och konservering för att hålla mat fräsch.

Ni vann Food Truck SM förra året i kategorin “Vego & Vegan”. Vad fick er att välja just den kategorin?
– Det var faktiskt lite av en slump. Vi gjorde ett antal rätter, så blev den vegetariska den som blev testad – och vann! Vinnande rätten “No meat” bestod av pommes frite och stekta halloumi bitar, toppade med kimchi, bulgogimarinerad svamp, pico de gallo, vårlök och Gochujang mayo, toppad med sesamfrön.

I år har vi en tagit in ett “zero waste” koncept, vilket innebär inget svinn från festivalen. Har du hört om detta tidigare och hur ser du på detta?
– Det är en bra ide! Vi på Korrito vill kunna bidra till hållbarheten genom att använda produkter som blir över i vår produktion till att skapa något nytt. Exempelvis genom fermentering, för att hålla produkter användbara. Även bestick och tallrikar ser vi är i hållbara material.

Festivalen riktar sig även mot future food festival, alltså en festival om framtidens mat och hållbarhet. Hur arbetar ni med hållbarhet idag och har du något du tror ni på Korrito skulle kunna bidra med?
– Vi vill rikta oss mer åt det vegetariska och veganska hållet. Skapandet av smaker i vego mat är viktiga att utveckla och inte endast ha som ett alternativ till kött. Det ska smaka bra också. Tofu, halloumi och grönkål är något man kommer se mer av. Kommer revolutionerade kött substitut bli mer tillgängligt så kan vi ta bort köttet helt.

Favoriten på menyn och varför?
– Den vegetariska rätten “No Meat”, nu kallad “Green Champion” eftersom den gjorde att vi vann på Food truck SM, är min favorit. Det är en unik blandning av smaker från två olika världsdelar på en tallrik.

 


Festivalmenyn [tält 10]   Se alla andra menyer >


 

Statement, Friterad potatis med skal, bulgogi marinerat svenskt nötkött, hemlagad kimchi, Picco de Gallo, Guchujang-majo, vårlök & sesamfrön, hel 100kr, smakassiett 60kr

Fundament, Friterad potatis med skal, Gochujang-majo, Pico de gallo, vårlök & sesamfrö, 60kr

Green Champion (vegetarisk) Friterad potatis med skal, bulgogi marinerat dagens mix av svamp, friterade kuber av halloumi, hemlagad kimchi, Gochujang-majo, Pico de gallo, vårlök och sesamfrö, 100kr

Korritos signaturrätt*Vegan Junk Delux [SIGNATURRÄTT], Friterad potatis med skal, bulgogi marinerad tofu & dagens mix av svamp, hemlagad kimchi, Gochujang-majo, Pico de gallo, vårlök & sesamfrö, 100kr
Vegan Junk Delux är en vegansk pommes-tallrik som exploderar av smaker framtagen för att vi vill vara en del av lösningen och inte problemet. I vår utformning av menyer så försöker vi alltid hitta råvaror som kan återanvändas i alla våra rätter för att på så sätt minska svinnet. Koooooooriiiiiiitooooo!”

Råvarornas ursprung: Vårt bulgogi nötkött är svenskt och från noga utvalda köttdetaljer.  Övriga råvaror tar vi från säsongens bästa producenter.