Recept – Vegovardag med Sara och Sigrid 7-10 juni

VEGOVARDAG MED SARS & SIGRID – 3 RECEPT  –  7-10 JUNI

 

Broccolibollar med asiatisk morotsspagettisallad och srirachamajo

 

Ingredienser, 4 portioner

250 g broccoli
1 ägg
1 gul lök, grovriven
2 dl prästost, riven
1 dl kikärtsmjöl eller rismjöl
1 vitlöksklyfta, pressad
½ dl hackad färsk basilika
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 krm cayennepeppar
3 msk olja

 

Morotsspagettisallad
1 dl sweet chilisås
1 msk finriven färsk ingefära
1 lime, saft och finrivet skal (endast det gröna)
1 tsk sesamolja
250 g morotsspaghetti, hackat och klart
75 g färska böngroddar
½ kruka färsk koriander, hackad

 

Till servering
srirachamajonnäs
picklad rödlök
limeklyfta

Skär broccolin i bitar och koka i lättsaltat vatten ca 4 min. Skölj av i kallt vatten och krama ur vätskan ordentligt. Mixa hastigt i en matberedare till ett smul, eller hacka riktigt fint med en vass kniv. Blanda med resten av ingredienserna till en smet och forma till runda bollar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek bollarna runt om ca 6 min på medelvärme. Vänd ofta så att de inte bränns.

Blanda sweet chili, ingefära, limesaft, limeskal och sesamolja till en dressing. Vänd ner morotsspagetti, böngroddar och koriander. Servera bollarna med morotsspagettisallad, srirachamajo, picklad lök och en limeklyfta.

 

Falafel med rödbetsspagetti “tabbouleh style” med tahinidipp

 

Ingredienser, 4 portioner

250 g torkade kikärtor
1 gul lök, grovriven
2 vitlöksklyftor, finrivna
1 kruka koriander, finhackad
2 msk malen spiskummin
1 tsk salt
1 krm bikarbonat
1 liter rapsolja, till fritering

 

Rödbetsspagetti “tabbouleh style”
250 g rödbetsspaghetti, hackat och klart
3 msk citronsaft, pressad
2 msk olivolja
½ tsk salt
½ gurka
2 tomater
1 rödlök
2 dl färsk persilja

 

Tahinidipp
2 dl turkisk yoghurt
2 msk tahini
1 tsk spiskummin
½ tsk salt

 

Till servering
picklad rödlök
citronklyfta

 

Lägg kikärterna i en stor bunke, häll på rikligt med vatten. Låt stå i rumstemperatur minst 8 timmar. Skölj kikärterna i kallt vatten. Mixa en liten mängd i taget (ca 3 dl) i en matberedare så att de blir mosiga men inte en helt slät massa. Blanda alla ingredienser ordentligt och låt smeten stå och vila minst 30 min. Tillsätt lite vatten om smeten känns för smulig. Den ska vara klibbig men inte vattnig.

Hetta upp oljan till 180° i en stekpanna eller kastrull med höga kanter. Oljan ska komma ca 5 cm upp på kanten. Krama ihop lite smet till en rund boll, lite mindre än en pingisboll. Lägg försiktigt ner en i taget med t ex en hålslev. Oljan ska genast börja fräsa och de ska inte sjunka till botten. Fritera några åt gången ca 1 minut. De ska få en fin, krispig yta. Låt rinna av på hushållspapper.

Blanda rödbetsspagettin med citronsaft, olivolja och salt. Låt dra en stund. Hacka gurka, tomat, rödlök och persilja fint. Vänd ihop med rödbetsspagettin precis innan servering. Smaka av med salt.

Blanda yoghurt, tahini, spiskummin och smaka av med salt. Servera falafeln med morotsspagettisallad, tahinidipp, picklad lök och en citronklyfta.

 

Bönbiffar med krispig sallad i honungsdressing och avokadodipp

 

Ingredienser, 4 portioner
1½ dl vatten
1 dl strösocker
½ dl ättika
1 rödlök
50 g blomkål
400 g kokta stora vita bönor (400 g)
½ dl havregryn
80 g vitkål, grovriven
80 g palsternacka, grovriven
50 g grönkål, finhackad
3 msk potatismjöl
2 tsk grönpeppar
1 tsk malen ingefära
½ tsk torkad gurkmeja
½ tsk salt
1 grönsaksbuljongtärning
½ dl olja till stekning

 

Sallad
4 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk honung
1 msk dijonsenap
1 msk vatten
1 tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar
400 g Taco mex mix, Hackat & klart

 

Avokadodipp
2 avokador
150 g frysta gröna sojabönor, tinade
1 dl hackad persilja eller koriander
1 lime, pressad saft
½ vitlöksklyfta, skivad
1 tsk salt

 

Till servering
picklad rödlök
citronklyfta

 

Värm vatten, socker och ättika i en kastrull. Skala och strimla lök och grovhacka blomkålen, lägg i en skål och häll över ättikslagen. Låt stå minst 5 min. Spola under tiden av bönorna i en sil. Lägg bönorna tillsammans med havregrynen i en bunke och krama sönder dem med händerna. Sila bort ättikslagen från lökblandningen och lägg i bunken. Blanda med resten av ingredienserna till en smet och forma till 8 biffar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme ca 3 min per sida.

Mixa olja, vinäger, honung, senap, vatten, salt och peppar med stavmixer. Häll dressingen över grönsaksblandningen och låt dra en stund.

Mixa avokado, sojabönor, örter, limesaft, vitlök och salt med stavmixer. Servera blomkålsbiffarna med sallad, avokadodipp, picklad lök och en citronklyfta.

Cookalongerna i SMAKA MATSTUDIO – Tillbaka