Recept – Svinnfri Cookalong med Sigrid Bárány 5 juni

SVINNFRI COOKALONG MED SIGRID BÁRÁNY – 5 JUNI

 

Grillad blomkål med färskpotatissallad, romescosås och krossad gurka – 6 personer

 

Grillad blomkål
1,8 kg blomkål
Olja till pensling
Salt
100 g hasselnötter
50 g smör
Tryffelolja, salt och vitpeppar efter smak
300 g ricottaost

 

Färskpotatissallad
1,2 kg färskpotatis
2 dillstjälkar
900 g färsk vitkål
2 citroner
100 g parmesan
Olivolja
Salt efter smak

 

Romescosås
2 röda paprikor
1 kvisttomat
1 röd chili
4 vitlöksklyftor
1 tjock skiva ljust bröd, surdegsbröd eller franskbröd
2 kvistar bladpersilja
75 g (1,2 dl) rostade, saltade mandlar (går bra med naturella också)
0,5 dl olivolja
2 msk god vinäger (sherry- eller rödvinsvinäger)
Salt och peppar efter smak

 

Krossad gurka
1 gurka
2 tsk dijonsenap
2 msk god vinäger
1 tsk socker eller honung
3 msk neutral matolja
1 kvist färsk dragon
Salt och peppar efter smak

 

Grillad frukt
1 ananas
3 nektariner
6 grillspett samt glass till servering

 

Gör så här:
Grillad blomkål: skär blomkålen i 2 cm tjocka skivor, pensla med olja och salt och grilla hårt så att den blir lite bränd och söt. Rosta hasselnötterna. Bryn smöret gyllenbrunt. Lägg blomkålen i en skål, häll på smör, några droppar tryffelolja, salt och peppar efter smak, rör om. Servera med hasselnötter och ricottaost.

Färskpotatissallad: Koka potatisen mjuk med dill, häll av och låt svalna något. Skär i något mindre bitar. Skär kålen i klyftor, pensla med olja och salt och grilla så att den tar ordentligt med färg och blir lite söt. Skär i mindre bitar. Halvera citronerna och grilla så att de får ordentlig yta. Pressa i en separat skål för att slippa kärnor. Blanda kål och potatis, riv över parmesan och dressa med citron och olivolja, smaka av med salt och peppar.

Romesco: Grilla paprikorna och chilin hårt, låt svalna och kärna ur. Fräs eller grilla tomat och vitlök och rosta eventuellt mandlarna. Rosta brödet. Mixa alla ingredienser och smaka av med salt, peppar och vinäger.

Krossad gurka: Banka gurkan med närmsta tyngre tillhygge. Halvera och skrapa bort kärnorna. Bryt i småbitar. Blanda en dressing på övriga ingredienser och låt gurkan dra en stund innan servering.

Grillad frukt: Skär frukten i lagom bitar, trä upp på spett och grilla. Servera med glass.

Cookalongerna i SMAKA MATSTUDIO – Tillbaka