Årets signaturrätter

30 st framtidsrätter som tagit fram för att inspirera till en bättre värld

Nyhet för i år är att maten har mer fokus på framtidens krav på hälsa och hållbarhet kombinerat med god smak samt att alla presenterar minst en rätt som symboliserar framtiden – en “signaturrätt” som tagits fram för att inspirera andra till en bättre värld.

 

Alla 30-talet signaturrätter för framtiden från restauranger,  foodtrucks och övriga tält med matförsäljning publiceras här.

För att se hela festivalmenyn med ca. 200 maträtter gå till – FESTIVALMENYN

 

I år fortsätter och förstärker festivalen radikalt arbetet med att utveckla Smaka på Stockholm mot framtidens matfestival, Future Food Festival genom att fokusera zero-waste och presentera framtidens mat. Det innebär att Restauranger och Foodtruckar också har varit med och bidragit till detta.

Målet är att:
• Minimera matsvinnet till noll
• Presentera (minst) en rätt som symboliserar framtiden – en ”Signaturrätt för framtiden” på festivalmenyn som restauranger och foodtrucks själva har tagit fram för att inspirera andra till en bättre värld
• Kunna ge information om råvarorna i sina maträtter och var råvarorna kommer ifrån

 


RESTAURANGERNA –  SIGNATURRÄTTER


 

RESTAURANG MATHIAS DAHLGREN [tält 11]

Bhan mi Bun med friterad tofu-nugget, riven morot, Momofuku-dressing, chili, koriander, silverlök, aioli, jordnötter, 85kr

 

Detta är vår signaturrätt för att markera att vi måste äta mer vegetabilier för framtiden. Zero Waste är något vi kontinuerligt jobbar med.

Huvudråvarornas ursprung: Tofu (Vallentuna), Regnbågslaxen (Åland) och grisen från mindre svenska gårdar. 

 

 


 

FARANG [tält 12]

Mussaman Curry med aromatisk Thai curry med kyckling, rostade jordnötter, limeblad, toppade med krispig charlottenlök, hel 109kr, halv 79kr

 

 

 

 


 


THE SEVEN
[tält 13]


The Pork “Vietnam style”
[signaturrätt] med fläsksida, baguette, chili, gurka & koriandersallad, picklad grönsaker, kimchimayo & jordnötter, lime, 135kr

 

 

 


 

HAWAII POKÉ  [tält 14]

Poké Cone med Lax/Tofu, cone, ris, sriracha, mango, sesamfrön, chili mayo, 85kr 

 

Vår signaturrätt för att man äter hela rätten. “Eat your packaging eh”

 


 

NŪ – Sayan Isaksson [tält 15]

Korea-Tacos med potatis- och bovete-tortilla, organic waste kimchi, NŪ-chimichurri & fermenterad chilimayo, 105kr

 

”I tider då demokratin är lite skakig, ta en taco det är för alla! Vår är befriad från hel- och halvfabrikat, innehåller varken gluten eller laktos. Lagom pk, lagom nyttig och väldigt god.”

 

 

 


 

SJÖMAGASINET [tält 16]

Skagen slider – Slider-bröd, handpillade räkor, majonäs, dill, pepparot, picklad rödlök, 60kr


 

EAST INDIA [tält 27]

Tarka Daal – Kikärtslinser med vitlök, chili och färsk ingefära kryddat med gurkmeja, 89kr

Vår signaturrätt för att den är både vegansk, ekologiskt & laktosfri.


 

Babas signaturrttBABAS BURGERS & BITES [tält 28]

SignaturBurgare  med veganskt bröd, thamija, kruksallad, picklad lök, gurka, salsa, guacamole, hummus & tomat, 85kr

 

Vår signaturrätt är framtagen för framtiden, miljövänlig och helt vegansk samt med dess innehåll och smaker hoppas vi kunna inspirera andra att ta hand om världens resurser på ett smartare sätt.

 

 


 

SKÄRGÅRDS-SMAKER [tält 29]

Vegansk Skagenröra  Med tofu, tångkaviar och vegansk majonnäs, rödlök, dill, pepparrot & citron. Serveras på knäckebröd eller rågbröd, 50kr


 

EATERY SOCIAL [tält 30] 

Ceviche Verdura med svensk tofu, picklad sötpotatis, marinerade svenska ärtor, chulpimajs, soja leche de tigre, rostad sesam & rädisor, 115kr, smakassiett 60kr

 

Ekologisk Tofu (Vallentuna innehållande ekologiska soyabönor från Frankrike)

 

 


JETTZ BURGER [tält 31]

Jettz special  Högrev rökt 24h i bbq-sås , chili-majonäs, bbq-sås samt picklad rödlök, 100kr

 

Vår signaturburgare då det är ett hållbart val utan något svinn.


 

MISS VOON & MR VOON [tält 32]

Risvåffla – ”Senbei” svenska jordgubbar och sojagrädde (glutenfri, laktosfri), 60kr

 

Hållbarhet och Zero Waste har varit en stor inspiration till vår Signaturrätt. Vi använder resterna från vårt söta sushiris i våra Sashimi Bowls och gör en glutenfri och laktosfri Våffelsmet. Efter att vi gräddat våfflorna krispiga toppar vi dom med Svensk Sommar, jordgubbar & grädde.


 

PHIL´S BURGER [tält 33]

Beyond Burger™ 113gr,  Beyond Meat™ veganskt ”kött” (vegetarisk), 80kr
Ekologiskt hembakt bröd, ost, lök, pickles, senap, ketchup, Phil’s majonnäs.

 

Vårt val av signaturrätt är Beyond Burger för att det är ett veganskt växtbaserat “kött” som ser ut och beter sig som vanligt kött.

 

 


 

MY VEGINA [tält 34]

No Tuna Sandwich with sourdough baguette or gluten free option, herb oil, ”tuna” spread, pickled cucumber, lettuce, dill and crunchy onions, 60kr

 

 

 


FOOD TRUCKS – SIGNATURRÄTTER


 

HK´S LILA FOOD TRUCK [tält 1]

VegMeBurgare  med sojaprotein, glutenfritt bröd, lök, sallad, dressing, jalapeños & vegansk oregano-majo, 100kr

 

Det är mer hållbart för miljön att äta sojabönor för att slippa metangasen från kor. Brödet är glutenfritt för att passa fler plus att majonäsen är vegansk.  


 

EVA-LOTTS KÖK FOODTRUCK [tält 2]

Dala-tacos – Långkokt karré från Dalagårdsgris, rosmarin, fänkål, vitlök serverat med en lättpicklad  kålsallad i granskottsolja, sallad, picklad rödlök, tomat, hummus på Rättviksärtan, riven Gullanost från Hansjö mejeri. Serveras med en liurakräm (liura = asiatisk soja framställd i Sälen) samt friterat tunnbröd, hel 90kr, smakassiett 60kr

Signaturrätten symboliserar min mat, mitt tänk, vår framtid. En glad dalagris, lokala och närproducerade råvaror, hållbara råvaror sedan 1550-talet (Rättviksärtan) och Zero Waste gammalt tunnbröd från Rättviks tunnbrödsbageri. Framtidens mage vill vara en glad mage. Med respekt för råvaran valt med omsorg.

 

Vegetarisk Dala-tacos – varm röra på morot, palsternacka, Rättviksärtan, Gotlandslinser, tomater som serveras med friterat rotsaksskal från skalet i grytan plus samma tillbehör som ovan, hel 90kr, smakassiett 60kr

Signaturrätt som ovan fast vegetariskt samt Zero Waste på rotsaksskalet

 

Eva-Lotts Chilikorv , med lokalt kött från gårdsgris, örter, chili, surdegsbröd toppat med ramslökskräm och friterade rostade rotsaksskal(Zero Waste på rotsaksskalet), 60kr

 


 

VEGAN YARD FOOD TRUCK [tält 3]

Vegan Yard Foodtruck

*Veggie Patty Burger [SIGNATURRÄTT], Patty gjord på vitkål, sallad, tomat, gurka, hemgjord ketchup, hemgjord majonnäs, hembakat burgarbröd, 90kr

Signaturrätten är helt och hållet hemlagad och framtagen med lokala produkter. Vår bagare finns i Bromma och de flesta grönsakspåläggen är från vår gård utanför Järna.

Råvarornas ursprung: Vi strävar efter att så mycket som möjligt använda lokala råvaror dvs. ekologiskt odlade grönsaker från vår gård mellan Järna och Nykvarn. Sallad, tomater, gurka mm kan användas efter säsong. 

Vår framtidsvision: Vi tror på att laga mat med kärlek och omtanke för vår planet och hennes invånare, inklusive djur och växter. Genom att använda lokalt odlade grönsaker kan vi undvika alla onödiga utsläpp från transport över världen. Vi slipper även onödiga tillsatser för att hålla råvarorna fräscha under transporterna.


 

FRED´S FOOD TRUCK [tält 4]

Fish Taco på MSC Torsk serverade med syrad kål, chipotle-mayo, koriander, picklad rödlök, hot sauce, hel 100kr, smakassiett 60kr

 

Vår signaturrätt är Fish Taco, då fisken är hållbart fiskad i Atlanten (MSC), och merparten av ingredienserna är hållbara svenska råvaror. Går att beställas tacos styckvis vilken minskar risken för att man får en portion mat som man sedan inte orkar äta upp.


 

Indian StreetfoodINDIAN STREET FOOD & CO [tält 8]

Deconstructed Samosas 2.0 –  deconstructed samosas in two ways: Spiced paneer cheese and Tangy potatoes and green peas. Served with raw food salad, pomegranate seeds, mint and chutneys, 95kr

 

Flour (Saltåkvarn), swedish vegetables and rapeseed oil and swedish herbs

 

 

 

 

 


 

Jeffreys FoodtruckJEFFREY´S FOOD TRUCK [tält 9]

Jeffreys 2020 med hembakat bröd, grillad paprikasås, guacamole, sallad, chimicurri-marinad plantbaserad biff, fermenterad salsa, lime/koriander sås, 110kr

 

I den fermenterade salsan byter vi smaksättning utifrån vilka frukter/bär som vår grossist skulle slängt och fermenterar dem i kokos-kefir. Detta ger ett minskning av utsläpp, äldre preserveringsmetoder och utifrån filosofin att inte slänga fullt goda råvaror.

Råvarornas ursprung: brödet Pan Amasado har utvecklats med ett lokalt Stockholmsbageri. Aiolin görs från scratch med ägg från frigående höns. Chimichurri-receptet från Argentina är en fräsch oljebaserad kryddig marinad och köttet är från Black Angus. Waste på överbliven mat: av tomaterna kokas chilenska salsan Pebre för topping, sallad fyller ut nästa guacamole, bröd blir ströbröd, av kött/bacon kokar fond.


 

Korritos signaturrättKORRITO FOOD TRUCK [tält 10]

Vegan Junk Delux, Friterad potatis med skal, bulgogi marinerad tofu & dagens mix av svamp, hemlagad kimchi, Gochujang-majo, Pico de gallo, vårlök & sesamfrö, 100kr

 

Vegan Junk Delux är en vegansk pommes-tallrik som exploderar av smaker framtagen för att vi vill vara en del av lösningen och inte problemet. I vår utformning av menyer så försöker vi alltid hitta råvaror som kan återanvändas i alla våra rätter för att på så sätt minska svinnet. Koooooooriiiiiiitooooo!”

Råvarornas ursprung: Vårt bulgogi nötkött är svenskt och från noga utvalda köttdetaljer.  Övriga råvaror tar vi från säsongens bästa producenter.


 

STEKOSTERIAN [tält 10x]

Mums Fillibaba – rostat torparbröd från Liljedalen, säsongsenliga primörer från Rivendällgården, Stekosterians magiska stekost, egensvarvad ramslöksmayo och BBQ-sås, 100kr, smakassiett 60kr


Signaturrätter för framtiden – att mat är skapat i respekt för miljön är en förutsättning! Och en förutsättning för att folk ska välja miljösmart käk är att det är gött!


 

SKOLKÖKET [tält 17]

Färskpotatis-falafel [signaturrätt] med dill och citron serveras med pepparrotsyoghurt, smakassiett, 60kr
(färskpotatis, kikärter, dill, citron, yoghurt och pepparrot)

 

Tanken bakom signaturrätten är att skapa en smakupplevelse med en råvara som hör till en av världens viktigaste stapelfödor, och som har funnits i det svenska köket sedan 1600-talet; tillagad som falafel, en rätt som gjort sitt intåg och vunnit mark i Sverige tack vare influenser från Mellanöstern. Helt enkelt det bästa av två världar. Dessutom är samtliga rätter vegetariska, som en signal om den omställning vi alla behöver göra till mindre köttkonsumtion; för att vårda och bevara den planet som när oss alla.


 

Vegansk PampadumsGALET GOTT FOODTRUCK [tält 19]

Vegansk Papadums – Friterad linsmjöls-tortilla med avokadoröra, sojabönor, ört-olja, rödbets-hummus, syrad lök, ajvar relish, topping rotfruktschips, 90kr

 

Signaturrätten är en uppmaning att äta en hälsofrämjande, smakrik och miljövänligare maträtt.

Råvarornas ursprung: Våra sallads-bowls innehåll beror på säsongens färska råvaror.
För ett minskat matsvinn försöker vi ha råvaror som kan användas i de flesta maträtterna fast serverade på olika sätt. Vi inhandlar mindre mängder och använder oss av vad säsongen har att erbjuda. Vi tillagar det mesta själva t.ex. picklas våra grönsaker, egna röror, såser mm.
Vi använder Martin & Servera som leverantör (allt från Sverige eller EU). De har en uppförandekod som innebär att råvarorna och köttet som vi använder oss av är miljövänliga, från gårdar där djuren är ombesörjda, arbetsförhållandena är goda och mänskliga rättigheter respekteras.


 

MILNER´S FISH & CHIPS [tält 20]

Battered Vegan Sausage & Chips, 115kr
Korv av sojaprotein, rapsolja, lök, kryddor, paprika, koriander, salt, majsstärtkelse, vitlök, tomat, äppelextrakt, naturliga aromer samt frityrsmet


I vår signaturrätt har vi valt en frityrsmet av Teff, ett “mjöl” malet av Teffkorn från Etiopien och Eritrea vilket har odlats där i över 6000 år. Det är både glutenfritt, näringsrikt och bidra till “sustainable farming” eftersom själva sädeskornen är mycket små så man kan sprida teff över stora områden med bara en handfull korn samt att det stöder ekonomin i dessa länder där Teff odlas. Korven till rätten är helt vegansk och visar vägen framåt för att äta mer hälsosamt samt minska matens koldioxidavtryck.


 

HOI POLLOI [tält 21]

Hunan Red Celeriac Bao , med rotselleri, picklad rättika, morot, pak choi, yuzu-aioli, 2 för 115kr, smakassiett 60kr

 

Vår signaturrätt är vegansk, där stjärnan i rätten är svenskodlad rotselleri. Fokus på det gröna köket som vi ser som en naturlig framtid för street food. Vi använder oss främst av råvaror med lång livslängd.


 

GNARLY BURGER [tält 23]

Incredible Burger, en växtbaserad vegansk burgare från Hälsans köks, tomat, karamelliserad lök och avokadodressing, 100kr

 

Signaturrättens innehåller Sojaprotein-koncentrat (19%), vegetabilisk raps- och kokosnötsolja, vetegluten (5%), naturlig arom, vinäger, vitlökspulver, koncentrat av rödbeta, morot, paprika, kornmaltextrakt, spirulina-koncentrat, svartpeppar, salt, stabiliseringsmedel (metylcellulosa)


 

THE GOOD GRINGO [tält 24]

Veggie Veggie Burrito – Flour tortilla filled with cilantro lime rice, black beans, shredded lettuce, pico di gallo, corn salsa, sour cream and “CRACK SAUCE” and hand mashed guacamole, 100kr

 

We are moving into the future with a goal of reducing food waste, which is we are using the same fresh fillings in both of our burritos.


 

LÅDAN [tält 25]

Ekopommes – Dubbelfriterad svensk ekologisk potatis, 45 kr

 

Sveriges första KRAV-ekologiska pommes från Skåneföretaget Green Fries


 

Up-dogDOG FOOD [tält 26]

Updog – (Vegansk) – Friterad sötpotatiskorv i sesamfrön med vegansk chili-majo, picklad morot och daikon, färsk gurka och koriander. Serveras i nybakat ekologiskt korvbröd från Magnus Johanssons Bageri, 100kr

 

Snabbmatsbranschen behöver fler veganska alternativ som är lagade från grunden.

 


 

För att se hela festivalmenyn med ca. 200 maträtter gå till – FESTIVALMENYN
Miljömärkt event