Niklas Ekstedt

Niklas Ekstedt. Foto: Jakob Findholm

Foto: Jakob Findholm

Niklas växte upp i Järpen, en liten by i Jämtland och då var intresset för hemtrakten mindre intressant.  Utan som praktiserande kock blev han mer förtjust i italiensk olivolja och franska poulet de Bresse.  Och sedan när Niklas som 21-åring öppnade sin första restaurang  låg fokus på ultratrendig molekylär gastronomi, dvs.så långt bort från den rustika, slowfood matlagningen i de Jämtländska skogarna som man kan komma.

Men drygt 10 år senare tröttnade han på allmänhetens bild av honom som tv-kocken från “Niklas mat” och han kände att nu eller aldrig måste han byta inriktning … Niklas ville sätta sin egen stämpel på det nya nordiska köket.

Den sommaren på sitt landställe utanför Stockholm testade Niklas att bygga en eldgrop på precis samma sätt som han hade gjort med sina föräldrar i barndomens  Jämtlandsskogar. Elden blev familjens kök den sommaren. Testade med en gjutjärnspanna i elden och Niklas fascinerades av vilken skillnad i smak det blev! Drömmen om en ny typ av restaurang började ta form, en plats där allt var kokt över en eld, precis som man gjorde förr. Men var det praktiskt möjligt?

Tillbaka i stan släpade Niklas med sig kocken Gustav Otterberg till Sveriges Stadsbibliotek, för att sluka kokböcker från 1700-talet. Till deras glädje fann de  några fantastiska instruktionsböcker för svensk matlagning före tillkomsten av el.

Ekstedt” öppnade i november 2011 i centrala Stockholm, med en eldstad, en vedeldad ugn och en vedspis. Och sedan dess har jag fortsatt att göra saker mer och mer utmanande för mig själv och mitt team. För utmaningar gör oss bättre.

Niklas Ekstedt är med och inviger evenemanget tillsammans med Paul Svensson Johan Gottberg, och Johan Jörgenssen med ett Extra stort Zero Waste-fokus på att rädda mat.

Möt Niklas Ekstedt här

5 juni onsdag
17:00

Invigning med extra stort Zero Waste-fokus

Evenemanget invigs av Paul Svensson tillsammans med Johan Gottberg, Niklas Ekstedt och Johan Jörgenssen med ett Extra stort Zero Waste-fokus på att räddar mat. [2019.05.27]

Stora scen