Hela Sverige Mathantverk – Eldrimner

Eldrimner, Sveriges nationella resurscentrum för mathantverk kommer att medverka med skickliga hantverkare från hela Sverige som på plats tillhandahåller certifierat mathantverk. Här kommer det att finns allt från ost, charkuterier, must, safter och annat. Både för att njuta av på plats i Kungsan eller ta med sig hem.

 


MATHANTVERKARE PÅ PLATS, 1 – 6 juni


• KORVHANTVERK STOCKHOLM – Korvhantverk Stockholm är historien om en mans vision om att göra riktig korv, utan e-nummer, på ett helt nytt sätt, i Sverige & Stockholm. Vi gör närproducerad, grovmald, rejält köttig korv, som bara innehåller högkvalitativa kryddor, mjölksyrakultur & kött bl a från Nibble Gårdsgris. Inga e-nummer, ingen nitrit. Vår Korv med Parmesan och Fänkålstorris vann guld i SM i Mathantverk 2015, Fänkålskorven vann samma pris 2016 och vi är Ä-märkta via Äkta Vara. www.korvhantverkstockholm.se

• LÖFSTA GÅRDSMEJERI – På Löfsta Säteri strax norr om Stockholm betar ett tjugotal Jerseykor och hundra getter av svensk lantras en flora som utgörs av obesprutade hagmarker sedan 1400-talet. Den biologiska mångfalden återspeglar sig i de opastöriserade ostarna som får lagras naturligt i jordkällare direkt på granplankor från gårdens skog. All mjölk från djuren – och endast den – används till ystningen. Ystningen sker oftast på den varma mjölken, direkt efter avslutad mjölkning. Av mjölken skapas krämiga vit- och blåmögelostar samt pressade och långlagrade ostar. www.lofsta.se


MATHANTVERKARE PÅ PLATS, 1 – 3 juni


• JOKKMOKKSBÄR – Jokkmokksbär är ett litet mathantverksföretag i norra Sverige ovanför polcirkeln. Jag producerar bärprodukter i liten skala från de bär som växer i min region, blåbär, hjortron, lingon och kråkbär. Den kalla vintern och de många soltimmarna under sommarens midnattssol ger bären en hög sötma. Hjortronet är det mest exklusiva bäret, det är så känsligt för regn och kyla att det vissa år inte blir några bär alls. När det däremot blir gott om hjortron kallar man det för ett hjortronår och många ger sig ut på myren för att fylla hinken med skogens ”guld”. www.jokkmokksbar.se

• LULEÅ KONFEKTYR – Luleå Konfektyr tillverkar handgjorda praliner, kolor och konfekt av högsta kvalité. Vi använder oss av Norrbottens egna råvaror såsom åkerbär, hjortron, blåbär, lingon. Vi tillverkar även glass på riktig grädde och med bär från Norrlands skogar och fjäll. Luleå Konfektyr står för ett småskaligt mathantverk. Två SM medaljer i mathantverk har det hunnit bli. 2010 fick vi en silvermedalj för våran hallonkonfekt och 2011 fick vi en guldmedalj för vår havtornskonfekt. www.luleakonfektyr.se

• ORRANÄS GÅRDSMEJERI– Genuint osthantverk i Blekinge Orranäs Gårdsmejeri ägs av Boel och Lars Dahlberg som  tillverkar ost av egen getmjölk och på komjölk från grannens kor. De har kontroll på hela produktionskedjan från ”ax till ost”. Tillverkningen sker på ett traditionellt, hantverksmässigt sätt. Mejeriet är certifierat för EU-ekologisk produktion. Första osten producerades 2010, sedan dess har mejeriet vunnit många utmärkelser och medaljer. www.orranasgardsmejeri.se

• OSTMAKERIET – Hösten 2011 byggdes maskinverkstaden, på f.d. KA1.s regementsområdet, om av Anna Kälvebrand och maken Jocke till ett mejeri. Den 4 februari 2012 ystade Anna sin första ost i det nya mejeriet. ”Att utforska mjölken och dess potential som råvara är otroligt spännande och inspirerande.” Mjölken hämtar Anna och Jocke på en mjölkgård i Södra Roslagen. Öster Grytinge Gård drivs av familjen Olsson. De har ca 60 mjölkande kor av raserna Holstein och Ayrshire. Här är kärleken till djuren stor och det mesta av djurens foder odlas på gården. De får ingen palmolja, inga sojabönor eller majs. Det blir en mycket fin mjölk passande att ysta kvalitetsostar av. Ostarna, vilka en del lagras i den gamla fästningen Oskar Fredriksborg, säljs i den egna butiken i mejeribyggnaden. Där är även det lilla kaféet med sin härliga atmosfär. www.ostmakeriet.se

• OVIKEN OST – Oviken Ost är ett familjeföretag som håller till på familjegården Åkern som ligger ca fem mil söder om Östersund i Jämtland. Här bor Sveriges största besättning av mjölkfår med ungefär 250 tackor. Vi som äger företaget heter Kristina och Robert Åkermo och tillsammans med våra anställda Linn Aldén och Björg Åkermo producerar vi goda produkter på obehandlad ko- oh fårmjölk såsom ost, grädde och smör och även dilamm. www.ovikenost.se

• RÖNNGÅRDEN – Rönngården har odlat och förädlat bär och grönsaker hantverksmässigt i 20 år. Skogsbär köper jag in från närområdet, allt plockat och rensat för hand. Försäljning från egen gårdsbutik samt till Grönsakshallen och Svensk Cater. På gården finns B&B och möjlighet att lära sig grunderna i bärförädling för eget bruk. Vår till höst anordnar jag Ört-Svamp-Matvandringar för grupper. www.ronngardenjamtland.se

• JÄMTLANDS VINGÅRD – För 30 år sedan började vi, två bröder i Jämtlands inland att experimentera med förädling av de bär och den frukt som man hittar i skogarna runt gården där vi bor. Med stöd av recept från en gammal kokbok som länge gått i arv i släkten skapade vi en modern metod för tillverkning av sylt och saft men även nektar och vin. Vi skaffade egna bin och nära relationer med de bästa odlarna i trakten. Snart hade vi byggt en vingård i farfars gamla lada och så blev Öster Övsjö byn med vin och bin. Nu levererar vi till några av världens bästa restauranger.

Vi samarbetar med Eldrimner (nationellt centrum för mathantverk) och brinner för att sprida kunskapen om och vikten av att varsamt och i samklang med naturen skapa hållbara produkter som är rena, hälsosamma och av högsta kvalitet.

Jämtlands Vingård erbjuder en mängd alkoholfria men även alkoholhaltiga drycker och producerar allt från kapris på rönnbär till torkade blåbär doppade i honung. Allt med ursprung i tant Augustas kokbok. Lyckan i att förädla det som naturen ger är vår drivkraft, om det så är nypna musöron från vårens nyutslagna björkar eller Kvanne från fjällskogen. www.jamtlandsvingard.se


MATHANTVERKARE PÅ PLATS, 4 – 6 juni


• MITT SKAFFERI – Smaker från naturens skafferi. Mitt Skafferis produktionskök och gårdsbutik ligger på Alnö, norr om Sundsvall, i en lantlig och naturskön miljö. Råvarorna kommer mestadels från närområdet och förädlas på ett hantverksmässigt sätt i mindre satser för att behålla den goda naturliga smaken. Inga konserveringsmedel är tillsatta.  I sortimentet finns bland annat marmelader av t ex. morot och hjortron, hjortronsylt, saft av t ex. rabarber och svartvinbär, prisbelönta glöggsorter gjorda av blåbär, lingon och svartavinbär, äppelmust, bär & fröströssel och salt smaksatt med bär och örter. Experimentlust och intresse för bra mathantverk gör att sortimentet utökas och förändras efter årstiderna. Ulla Lahti / www.mittskafferi.se

• LAGERLÖFSKA MAGASINET – Ett litet enmansföretag, ”vid skogens början”, strax norr om Enköping i det gamla fjärdhundraland. I det småskaliga mathantverket görs produkter med smak och kvalité utan onödiga tillsatser. Tillgången till skogens alla bär och svamp samt bärbuskar, frukter, grönsaker, örter och ogräs från egen odling och närodlingar omvandlas efter mina receptskatter och idéer. Jag tillverkar också eget pektin och vinäger. www.lagerlofska.se

• SKOGSBACKENS OST – Skogsbackens ost startade för 7 år sedan och vi använder ekologisk komjölk som vi hämtar på en gård i  närheten. Vi tillverkar ca 10 olika sorters ost och säljer till restauranger butiker runt om främst i Mälardalen. www.skogsbackensost.se

• SKÄRVÅNGENS BYMEJERI – I Jämtländsk fjällnära miljö, finner du de riksbekanta Bymejeriet Här förädlas mjölken från byns kor och getter på gammalt hantverksmässigt sätt, till ett 30-tal olika sorter av get och ko-ost. Mejeriets tillkomst har bevarat bygdens öppna landskap och försörjer ca 20personer av de totalt 50 som bor i byn. Mejeriet tillverkar blå och vitmögelostar, kittostar, hårdostar, fetainläggningar och getmese. Särskilt intressant just nu är en satsning på den urgamla typen av Jämtländsk källarlagrad getost. Produkterna finns hemmavid, och i ett 90-tal butiker i Stockholmsområdet. Mejeriet är bygdens största turistmål. Skärvången har mottagit många medaljer i SM mathantverk för sina produkter. www.bymejeriet.se

• VALLGÅRDENS BÄR – Vallgården ligger i byn Vallrun, i den nordvästra delen av Krokoms kommun, Jämtlands län. Här på sydsluttningen odlar vi svarta, röda vinbär och rabarber. I skogarna och på myrarna plockar vi blåbär, lingon, kråkbär och hjortron. Våra produkter får sin lyxiga smak från klimatet som råder här i fjällen. Det är sommarens långa ljusa nätter och höstens varma dagar och kyliga nätter som gör att bären blir extra söta och smakrika. www.vallgarden.com

• WIKSTRÖMS FISK – Wikströms fisk är ett familjeföretag som har en fiskrestaurang på Möja där Rune Wikström fiskar och resten av familjen förädlar och serverar fisken. www.wikstromsfisk.com

 


ELDRIMNER – Vi är Sveriges resurscentrum för mathantverk.
Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i Hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Vi hjälper företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska utvecklas. www.eldrimner.com | Eldrimner Certifierat Mathantverk (PDF, 1,8MB)