Recept – Cook-along, Sigrid Bárány

Cook-along recept med Sigrid Bárány | Tillbaka »

Laxtaco med Kiwi- och avocadosalsa, Pico de gallo, Srirachasås och sallad

Rödbetsdrink, 6 personer

Perfekt kombination av syrliga hallon, lakrits och jordig rödbetssötma
300 g ekologisk rödbeta, skuren i mindre bitar
150 g färska hallon
300 g fänkål, skuren i mindre bitar
1 ekologisk citron, skuren i mindre bitar

Gör så här:
Kör alla ingredienserna i slowjuicern. Häll upp i fyra glas och servera.

, Frusen rabarber-jordgubbsmargarita och Ingefärslemonad och Laxtaco m. Kiwi- och avocadosalsa, Pico de gallo, Srirachasås och sallad samt Mango- och passionssorbet

 

Frusen rabarber-jordgubbsmargarita

Superfräsch sommardrink i midsommarromantisk tappnia, 6 glas.
18 cl färsk rabarberjuice från slowjuicern (görs på 200 g rabarber)
6 cl färsk citronjuice från matberedarens citruspress (1 medelstor citron)
18 cl iskall tequila
12 cl iskall rabarberlikör (Sour rhubarb eller Rhuby)
6 cl flytande honung eller sockerlag
1,5 dl frysta färska jordgubbar (som inte behöver hettas upp pga bakterierisk utan är säkra)
3 dl iskuber

Gör så här:
Skär rabarbern i 3 cm stora kuber innan du juicar den. Blanda alla ingredienser utom is och jordgubbar. Lägg is och jordgubbar i blendern med frysmanschetten på och ställ in manuellt program (M). Pulsmixa några gånger på högsta effekt och mixa sedan en kort stund på halv effekt tills ismassan börjar se finfördelad ut. Häll ner de övriga ingredienserna och mixa någon sekund till, inte alls länge. Stäng av blendern, häll upp i fyra glas, dekorera med en tunn skiva rabarber och ett sugrör och servera.

 

Ingefärslemonad

Uppfriskande syrlig med sting från ingefäran. God som den är men går att söta för den som så önskar,  4-6 glas

Ingredienser
4,5 ekologisk lime
150 g ekologisk ingefära
2,25 liter kallt sprudlande mineralvatten
(kan efter smak sötas med honung eller sockerlag)
dekor: myntakvistar att lägga i glaset, iskuber

Gör så här:
Skär lime och ingefära i mindre bitar (de behöver inte skalas) och kör dem i slowjuicern. Söta eventuellt juicen med lite honung eller sockerlag. Blanda med mineralvatten och servera med en myntakvist och iskuber.

Frusen rabarber-jordgubbsmargarita och Ingefärslemonad och Laxtaco m. Kiwi- och avocadosalsa, Pico de gallo, Srirachasås och sallad samt Mango- och passionssorbet

Frusen rabarber-jordgubbsmargarita och Ingefärslemonad och Laxtaco m. Kiwi- och avocadosalsa, Pico de gallo, Srirachasås och sallad samt Mango- och passionssorbet, Frusen rabarber-jordgubbsmargarita och Ingefärslemonad och Laxtaco m. Kiwi- och avocadosalsa, Pico de gallo, Srirachasås och sallad samt Mango- och passionssorbet

 

Laxtaco
Variant på fish taco med len lax, krispig sallad och syrliga salvor, 6 portioner

Kiwi- och avocadosalsa
0,5 lime
1 mogen avocado
3 kiwi
1 vitlöksklyfta
0,5 kruka färsk koriander
1 färsk jalapeno
1 salladslök
salt efter smak

Gör så här:
Pressa limen i slowjuicer. Skala kiwifrukterna med potatisskalare och skär dem i mindre bitar. Kärna ur avocadon och gröp ur köttet. Kärna ur jalapenon och skär bort stjälken. Ansa salladslöken och skär den i mindre bitar.

Mixa alla ingredienser i blendern till en slät salsa. Kontrollera sältan och syran.

 

Pico de gallo
12 romanticatomater eller andra smakrika, små tomater (är de mycket små, öka mängden)
3 salladslökar
1 färsk gul chili
0,25 kruka koriander
salt efter smak

Gör så här:
Skär tomaterna i mindre bitar, halvor eller kvartar beroende på storlek. Skär bort kärnarna ur chilin och skär den i mindre bitar. Ansa salladslöken och skär den i 2 cm långa bitar. Pulsmixa alla ingredienser i matberedaren till en grov salsa.

 

Litet kökssnacks
150 g naturella tortillachips
hälften av kiwi- och avocadosalsan
hälften av pico de gallon
1,5 dl gräddfil

Gör så här:
Grilla tortillachipsen på plåt i mikrovågsugnen med grillfunktion och servera med dipsåserna.

 

Srirachasås
1,5 dl Hellman’s majonnäs
1,5 dl gräddfil
4-5 tsk sriracha (mer efter smak)
salt efter smak

Gör så här:
Blanda ingredienserna för hand eller i matberedarens blenderkanna. Låt stå kallt fram till servering.

 

Sallad
1/3 gurka, urkärnad
300 g färsk vitkål
1-2 morötter
1,5 rödbeta
1/3 huvud romansallad eller 1 gemsallad (eller annat litet, krispigt salladshuvud)
1,5 msk äppelcidervinäger
3 msk olivolja
salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:
Kör gurka och vitkål på julienneskivan i matberedaren. Kör morot och rödbeta på den grova rivskivan i matberedaren. Töm kannan och strimla salladen på den grova strimmelskivan.

Blanda ingredienserna till vinägretten. Blanda ihop gurka, vitkål, morot och rödbeta och häll över vinägretten. Lägg salladen separat till servering.
Kryddrub
6 portioner

2 tsk oregano
1 tsk hel svartpeppar
1 tsk helt korianderfrö
2 tsk paprikapulver

Gör så här:
Kör alla ingredienser i matberedarens kryddkvarn till ett fint pulver.

 

Ångad tacolax
750 g färsk lax
salt efter smak
kryddrub efter smak

Till servering: 8 små mjuka tortillabröd, 2 salsor, chipotlesås, kålsallad och sallad.

Gör så här:
Skär laxen i 3 x 3 cm stora kuber, salta och strö över kryddrub. Låt laxen dra i 15 minuter.

Sprid ut laxkuberna på ugnens plastgaller och ställ plastgallret på glasbrickan. Ställ in glasbrickan på den mellersta falsen i mikrovågsugnen och stäng luckan. Tryck 3 gånger på ångsymbolen och 3 gånger på mikrovågssymbolen, ställ därefter in 4 minuters tillagningstid med ”+”-knappen på skjutreglaget. Då tillagas laxen på lägsta effekt med kombinerad ånga och mikrovågor, vilket ger ett mycket saftigt resultat. Kontrollera att du är nöjd med tillagningsgraden på laxen och om den behöver mer tid i ugnen, följ samma procedur men bara 1 minut eller 30 sekunder åt gången så att laxen inte blir överkokt.
Montera laxtacon: Värm tortillabröden i mikron. Börja med srirachasåsen i botten, därefter lax, kålsallad, sallad och röd och grön salsa. Dekorera med färsk koriander och servera.

 

Mango- och passionssorbet
300 g frusen banan i bitar
300 g frusen mango i bitar
75 g frusen passionsfruktspuré i bitar

Lägg alla ingredienser i blendern med frysmanschetten på och tryck på symbolen för frysta rätter. Mixa tills sorbeten ser slät ut. Servera.

olivolja och 1 msk smulad pecorino.