Recept – Cook-along, Juniorkocklandslaget

Cook-along recept (3st) med Juniorkocklandslaget | Tillbaka

1.) Bönchili m. mangocreme fraiche och gurksalsa i coconut och pepper tortilla

Ingredienser Bönchili, 6 personer:
600 g blötlagda svarta bönor
1 msk Santa Maria Garlic Paste
1 rödlök
1 msk mald spiskummin
1 msk rökt paprikapulver
12 Santa Maria Tellicherry pepparkorn
2 msk rapsolja
3 msk Santa Maria Chipotle Paste
5 msk mörk öl
Santa Maria Chili & Garlic Sauce Sriracha

Gör så här:
Finhacka rödlöken och vitlöksklyftorna.

Häll rapsoljan i en kastrull på medelhög värme. Tillsätt löken och fräs tills den har fått lite färg

Sänk värmen och tillsätt spiskummin, paprika, Tellicherry pepparkorn och Chipotle Paste. Låt fräsa ett par minuter

Häll av spadet från bönorna, skölj av under lite rinnande vatten

Tillsätt bönorna, rör runt så att bönorna blandas rejält med kryddorna. Stek under omrörning tills all vätska har dunstat

Tillsätt öl och stek några minuter till

Mosa under tiden ca hälften av bönorna med baksidan av en slev till fast konsistens

Smaka av med salt, Tellicherry Black Pepper och Chili & Garlic Sauce Sriracha om mer hetta önskas

 

 

Mango creme fraiche
2 dl crème fraiche
Santa Maria Mango sauce
1 krm salt

Gör så här:
Häll upp creme fraiche i en bunke.

Smaksätt med Mango sauce till önskad smak.
Tillsätt salt.

 

Gurksalsa
2 st gurka
2 st chilifrukt
2 st rödlök
2 st lime
2 krm salt

Gör så här:
Finhacka gurka, chili och rödlök.

Riv skalet samt pressa juicen ur en lime

Tillsätt skalet, juicen och saltet med grönsakerna och blanda runt

 

Lime
2 st

Gör så här:
Klyfta limen i fjärdedelar.
Spara till servering.

 

Koriander
1 knippe

Gör såhär:
Grovhacka koriandern
Spara till servering

 

Coconut & Pepper Tortilla
1/2 pkt Santa Maria Coconut & Pepper tortilla

Gör så här:
Värm pannan till medelhög värme
Stek bröden i torr panna ca 5-10 sekunder eller tills dom får lite färg
Lägg under en handduk så bröden håller värmen

 

Servering:
Klyfta limen i fjärdedelar och grovhacka koriandern till servering

Värm en panna till medelhög värme och stek bröden i torr panna tills dom får lite färg

Fyll med bönchili, mango-crème fraiche och gurksalsa

Toppa med limen och koriander


 

2.) Grillad Crispy  Chicken Wrap med raita och sallad

 

Ingredienser för 6 personer
500g kycklingfilé
1 påse Santa Maria Crispy Chicken Spice Mix

Gör så här:
Strimla kycklingfilén, blanda den strimlade filén med Crispy Chicken Spice Mix och en skvätt olja i en bunke och grilla.

 

Raita
4dl turkisk yoghurt
1,5 tsk salt
1 knippe mynta
0,5 knippe koriander
1,5 krm spiskummin

Gör så här:
Hacka koriander och mynta, blanda sedan med yoghurt, salt och spiskummin

 

Chapati bröd
6st Santa Maria Chapati Bröd

Gör så här:
Värm snabbt på grill

 

Sallad
2 krispsallad
2 rödlök
2 gurka
2 avokado
2 kåhlrabbi
2 lime

Gör så här:
Skär ner krispsalladen i grova bitar.

Skala och skiva rödlöken tunt.

Skala och skär långa stänger på gurkan med hjälp utav en mandolin.

Skala kåhlrabbin och riv på rivjärn.

Skala avokadon, och dela ner i bitar. Blanda avokadon med lime juice och zest, samt lite salt och Telicherry svartpeppar.

 

Montera
Lägg krispsallad i Chapati brödet, sedan kyckling, därefter rödlöken, avokadon, kåhlrabbin och gurkan.

Ringla sedan på raijtan och rulla ihop till en wrap.


 

3.) Sotad Tartar med grillad shiitakesvamp, Tellicherrymayo med chipotle

Ingredienser 6 personer
Tartar

300g biff
Santa Maria Rock Salt
Santa Maria Tellicherry Black Pepper
Olivolja

Gör så här:
Grilla biffen snabbt så den endast får en fin grillyta

Kyl sedan ner för att stoppa tillagningen, när den är kall hacka grovt

Smaka av med salt, Tellicherry Black Pepper och olivolja

 

Picklade röda steklökar
10 röda små steklökar
0.5 påse Santa Maria Pickling Spices

Gör så här:
Skala rödlökarna, dela i önskad storlek och blanda sedan med pickling spices i en bunke

Låt stå i 20-25 minuter

 

Picklad gurka
0,5 gurka
0.5 påse Santa Maria Pickling Spices

Gör så här:
Skala gurkan, gurkan, skär den i kuber, blanda sedan med pickling spices i en bunke

Låt stå i 20-25 minuter

 

Grillad shiitake svamp
12st shiitake svampar
Santa Maria Rock Salt
Santa Maria  Tellicherry Black Pepper

Gör så här:
Dela svamparna i önskad storlek, grilla svamparna, smaka av med salt och Tellicherry Black Pepper

 

Tellicherrymayo med chipotle
1 äggula
5 dl olja
1 msk citronjuice
2 msk Santa Maria Chipotle Paste
Santa Maria Rock Salt
Socker
Santa Maria Tellicherry Black Pepper

Gör så här:
Vispa äggula och citronjuice, tillsätt oljan droppvis i en jämn stråle tills en emulsion bildas

Blanda med Chipotle Paste och smaka av med salt, socker och Tellicherry Black Pepper

 

Salladsblad
2 st romansallad

Gör så här:
Plocka salladsbladen
Spara till servering

 

Koriander
2 knippe koriander

Gör så här:
Plocka koriandern
Spara till servering

 

Montering
Plocka salladsbladen och koriandern, spara till servering

Lägg den sotade tartaren i salladsbladet, spritsa majonnäsen, toppa med picklad gurka och lök. Avsluta med grillad svamp och garnera med koriander.