Recept – Cook-along, Johanna Westman & Karolina Sparring

Cook-along recept med Johanna Westman & Karolina Sparring | Tillbaka

Ramslökssill med råmarinerade primörer och smörstekt rågbröd

Ramslökssill
Råmarinerade primörer
Smörstekt råbröd
Smörgåskrasse

Ramslökssill
1 paket 5-minuterssill

 

Majonäs
50 gram ramslök, grovhackad
1 helt ägg
½ tesked salt
1 matsked vitvinsvinäger
2-3 deciliter neutral matolja, tex majsolja

Gör så här:
Häll av sillen och skär den i 2 cm breda remsor. Lägg åt sidan.

Lägg alla ingredienser till majonnäsen, utom matoljan i en bunke. Mixa ihop med stavmixer så att du har en grön röra.

Tillsätt matoljan långsamt i en tunn stråle samtidigt som du hela tiden mixar.

Smaka av majonnäsen med salt och nymald svartpeppar. Blanda ner sillen och låt stå kallt.

 

Råmarinerade primörer
100 gram sparris
100 gram små späda morötter
100 gram vittoppiga rädisor
1 msk citronsaft
2 msk olivolja
salt

Gör så här:
Skiva sparris, morötter och salladslök tunt – gärna med mandolin. Marinera grönsakerna i salt, citronsaft och olivolja.

 

Smörstekt rågbröd
2- 3 skivor danskt rågbröd
2 msk smör

Gör så här:
Skär brödet i små tärningar. Smörstek bitarna på medelhög värme tills de blir krispiga. Lägg åt sidan på lite hushållspapper.

Montering:
Lägg upp sillen på en bädd av råmarinerade primörer, strössla över smörstekt rågbröd och toppa med smörgåskrasse

 

Spett på Fläskkarré med grillad Romescosås, grillad hjärtesallad och foliepotatis

Grillspett med fläskkarré, vitlök och rosmarin
600 g fläskkarré
1/2 dl olivolja
2 msk färskpressad citronsaft – gärna på grillade citroner!
1 finhackad vitlöksklyfta
1 kvist rosmarin
1 tsk salt
Nymald svartpeppar

Gör så här:
Lägg 4 stora eller 8 små spett av trä i kallt vatten ca 10 min. Putsa och skär köttet i tunna skivor. Blanda köttet med oljan, citronsaft, pressad vitlök, rosmarin och svartpeppar. Låt köttet marinera i 20 minuter. ”Tråckla” upp köttet tätt på spetten.

Grilla spetten på direktvärme på grillen tills de fått fin färg.

 

Foliepotatis
600 g färskpotatis eller liten kulpotatis
50 g smör
1 citron – finrivet skal och pressad saft
2 finhackade vitlöksklyftor
1 dl finhackad bladpersilja
1 tsk salt

Gör så här:
Förkoka potatisen i 5 minuter i saltat vatten.

Vik en låda av foliepapper. Det behöver vara tre lager folie i botten. Lägg potatisen i foliépaketet och klicka över smöret och blanda med citronskal, vitlök, persilja och salt.

Lägg ditt foliepaket med potatis på grillen. Stäng den nästan helt. Grilla potatisen i c:a 30 minuter, eller tills den är klar.

 

Grillad hjärtsallad
3 salladshuvuden av hjärtsallad
3 msk olivolja
salt och nymald svartpeppar

Gör så här:
Halvera salladen på längden. Pensla snittytan med lite olivolja. Salta och peppra och grilla tills de mjuknat och börjar få lite färg.

 

Grillad Romesco-sås
2 röda paprikor
1 bifftomat
1 dl skållad och rostad mandel
1 röd chili
2 vitlöksklyftor av grillad vitlök
olivolja
salt och nymald svartpeppar
1 matsked rödvinsvinäger 1
tesked socker
olivolja

Gör så här:
Lägg ett helt vitlökshuvud på grillen på indirekt värme och grilla i cirka 20 minuter eller tills det mjuknat.

Dela paprikorna och ta bort kärnorna. Lägg dem med skalet upp på grillen och grilla tills skalet börjar bli blåsigt och bränt. Lägg åt sidan.

Dela tomaten mitt itu, lägg den på grillen med snittsidan nedåt och grilla tills den fått färg. Grilla även chilin tills skalet börjar bli blåsigt och bränt.

Lägg de grillade grönsakerna tillsammans med mandlar, chilifrukten och 2 -3 klyftor av vilöken i en mixer. Tillsätt vinäger, socker och olivolja. Mixa ihop till en sås.