Recept – Cook-along, Jennie Walldén

Cook-along recept med Jennie Walldén | Tillbaka

Lax – och avocadotartar Koreana + Flankstek Gagnam Style

 

Lax-och avokadotartar Koreana

Små nibbles för 4-6 pers
200 g riktigt färsk laxfilé
1 avokado
2 msk koreansk soja
2 tsk strösocker
0,5-1 tsk wasabi (beroende på hur mycket du gillar ”stinget”)
1 msk sesamolja
1 lime, pressad saft
2 + 1 msk finhackad gräslök
0,5 -1 tsk gochugaru (koreanskt chilipulver)
0,5 -1 gurka
2 tsk svarta sesamfrön

Gör så här:
Blanda soja, socker, wasabi, sesamolja, lime, 2 msk gräslök och gochugaru väl.

Finhacka laxfilén samt gärna avokado och blanda med marinaden. Rör ihop väl, men försiktigt.

Skiva gurka ca 5 mm. Toppa med lax-och avokadotartaren. Strö över resterande gräslök och svarta sesamfrön.


 

Flankstek Gangnam Style

Ingredienser för 6 portioner

Kött
1 kg flankstek
1 dl koreansk soja
3 msk ljust muscavadosocker
2 msk sesamolja
0,5 rivet päron
3 msk vitt vin
3 klyftor vitlök, riven

 

Ris
4 dl koreanskt ris
4,5 dl vatten

 

Sesamdjangsås
4 msk doenjang – koreansk sojabönspaste, typ miso
4 msk Gochujang – sötstark koreansk chilipaste
2 msk vatten
1 msk sesamolja
2 salladslökar, fint skivade
1 msk rostade sesamfrön

 

Sojaaioli
1 äggula
2,5 -3,5 dl rapsolja
3 msk kikkoman soja
1 msk risvinäger
1 riven vitlöksklyfta
0,5 msk honung

Till servering:
3 olika sorters salladsblad, såsom gemsallad, krispsallad och huvudsallad

 

Namul
– Sesamböngroddar
– Spenat i sojavinägrette
– Snabb gurkkimchi
Kimchi
Skivad grön chili och vitlök

Gör så här:
Kött: Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg i köttet. Låt stå i minst 30 minuter, gärna över natten. Grilla köttet, några minuter på varje sida räcker om man vill ha medium rare. Låt vila 5 minuter, skiva sedan köttet i tunna skivor.

Ris: Lägg ris i en stor bunke. Häll på kallt vatten och tvätta riset genom att röra runt med handen i bunken i en minut. Skölj sedan av riset i ett durkslag till vattnet som rinner igenom är helt genomskinligt. Låt riset droppa av och koka med 4,5 dl vatten. Låt koka upp under lock på hög medelvärme, sänk vid de första bubblorna till låg värme och puttra i 20 minuter. Dra sedan av från värmen och låt stå i 10 minuter. Låt locket ligga på hela tiden.

Sojamajonnäs: Vispa samman äggula, risvinäger och 1 msk soja. Tillsätt sedan oljan droppvis under vispning till en väldigt tjock majonnäsbas bildats. Rör sedan i resterande soja, vitlök och honung. Lägg upp i skål.

Blanda ihop alla ingredienserna till ssamsåsen och lägg i en liten skål.

Skiva upp kött och servera med såserna och ångande varmt ris i salladsblad samt kimchi, namul, chili och vitlök. Äts gärna med händerna!

 

Spenat i sojavinägrette
200 gr färsk spenat
2 msk ljus soja
1 msk risvinäger
0,5 msk socker
0,5 vitlöksklyfta, riven
1 tunt skivad salladslök

Gör så här: Lägg spenaten i ett durkslag. Koka upp 2 liter vatten och häll det över spenaten. Skölj sedan kålen i iskallt vatten tills den är kall. Krama ur vattnet ur spenaten.

Blanda soja, risvinäger samt socker till sockret löst sig. Blanda väl med spenaten.

 

Sesammarinerade böngroddar
250 gr färska böngroddar (från mungbönor)
1,5 tsk salt
1 msk sesamolja
1 msk rostade sesamfrön

Gör såhär:
Lägg böngroddarna i en bunke. Koka upp 2 liter vatten och häll över böngroddarna. Skölj sedan groddarna med iskallt vatten. Låt rinna av väl i durkslag.

Blanda groddarna med sesamolja, salt och sesamfrön.

 

Snabb gurkkimchi
1 liten gurka
0,5 msk salt
1 liten morot
1 rejäl bunte kinesisk gräslök (kan ersättas med vanlig gräslök)
1 msk fisksås
2 msk gochujaru – koreanska chiliflakes
0,5 msk socker
1 tsk riven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk risvinäger

Gör såhär: Skiva gurkan i ca 3 mm skivor, gärna på mandolin. Strö saltet över. Låt stå och dra medan det övriga förbereds.
2. Skär morot i väldigt små tändsticksstavar och skär gräslök i 3 cm bitar.
3. Blanda fisksås, vinäger, socker, gochudjaru, socker, vitlök och ingefära. Rör ihop till en pasta. Häll av vattnet från gurkan krama ur överflödig vätska. Blanda gurkan med pastan och låt dra 15 minuter i kylen innan servering.

 

Cook-along recept med Jennie Walldén | Tillbaka